Asetyyli-L-karnitiini

14.11.2016

Asetyyli L-karnitiini on aminohappo, jota ei pidä sekoittaa rasva-aineenvaihduntaa edistävään L-karnitiiniin. ALC toimii L-karnitiinin tavoin rasva-aineenvaihduntaa edistävänä sekä ajatusten kirkastajana. ALC pystyy vesiliukoisuutensa johdosta kulkeutumaan aivoverenkiertoon. Aivoverenkierrossa se ”potkaisee” hermonvälittäjäaineet asetyylikoliinin ja dopamiinin liikkeelle. Sopivasti kohonneet asetyylikoliini- ja dopamiinitasot vaikuttavat positiivisesti aivotoimintoihin ja aktiivisuuteen. Kirkas mieli mahdollistaa tehokkaamman suorituksen. ALC:n käytöstä voi olla apua aamu-unisille tai iltapäivisin väsähtäneille henkilöille.

Väsyneinä aamuina tai ”nuokkuvina” iltapäivä hetkinä ALC kirkastaa ajatuksia ja herättää hyvin tulevaan treeniin. ALC ei tee kahvin tavoin hermostunutta olotilaa, eikä ärsytä vatsaa. Asetyyli L-karnitiini kannattaa tehokkaamman imeytyvyyden vuoksi ottaa tyhjään mahaan, eikä sitä kannata ottaa liian myöhään (klo 16.00 jälkeen), koska se voi haitata unen saantia.

Mikäli aamut tuntuvat käynnistyvän hitaasti ja haluat olla aistit hereillä ennen kisaa tai harjoittelua, kannattaa harkita ALC:n käyttöä.